Skärgårdsturer

Med vår båt Galejen går vi ut i Kosterhavets marina nationalpark och bjuder på fantastiska naturupplevelser bland kobbar och skär. Vi passerar genom idylliska Kostersundet och vidare ut mot Ursholmarnas fyrplats. För det mesta ligger sälarna lojt och betraktar oss. Vi går iland och besöker de båda nyrenoverade fyrtornen och fyrvaktarbostäderna.

På Ursholmen finns ett litet fyrmuseum och bostäder för flera familjer. När platsen var som mest aktiv fanns det ett 15-tal barn på ön.

Vi skräddarsyr turerna så att alla önskemål kan uppfyllas. Eftersom vi aldrig är fler än sex passagerare ombord kan vi vara mycket flexibla. Tid och plats för avfärd bestämmer vi vid bokningen.

Sälspaning

I Kosterhavets nationalpark trivs sälarna. Sedan många år finns ett stort bestånd sälar i området. Till glädje för alla turister men till stort besvär för fisket. Sälarna konkurrerar med fisket om fisken i havet. En viss, mycket ringa, avskjutning är tillåten.

När vi går ut mot de södra skären i närhetan av Ursholmarna ser vi välmående sälar ligga och vila på skären. Ett och annat huvud sticker upp ur vattnet och de stora runda ögonen betraktar oss nyfiket. Det är en härlig upplevelse att se sälarna i sin rätta miljö. Frågan är vad som ska prioriteras. Sälarnas eller kosterbornas fiske. Idag fångar sälkolonin betydligt större mängder fin matfisk än kosterborna.